ȘTIRI PE SURSE

INVESTIGAȚII MEDIA ȘTIRI PE SURSE, PROCESARE ȘI REDARE

Avionul rusesc SU-24 – Analiza evenimentelor din Siria!

de Moise Guran

Ca să înțelegem bine evenimentele în care Turcia a doborât un avion rusesc, trebuie să știm că zona din nordul Siriei este populată de o populație de etnie turcă, rămasă acolo din vremea Imperiului Otoman. Este o zonă controlată de Opoziția Anti-Asad, care nu trebuie confundată cu gruparea teroristă ISIS. De altfel, pozițiile ISIS se află la sute de kiloemtri depărtare de zona respectivă, iar avioanele rusești executau cel mai probabil o misiune de bombardament în susținerea ofensivei terestre a armatei oficiale siriene împotriva pozițiilor acestor grupări.

blog 1

Desigur, operațiunile aeriene rusești atât de aproape de granița cu Turcia arată tupeul de care rușii au mai dat dovadă și în trecut. Totuși, de această dată, nu pare a fi fost vorba de o acțiune de provocare a unei țări membre NATO, așa cum aviația rusească face deseori și în Marea Neagră, din contră, avioanele rusești par a fi evitat pe cât posibil să vină perpendicular spre granița cu Turcia, tocmai pentru că, probabil, avioanele F16 turcești erau deja în aer, așteptând comanda, la momentul desfășurării raidurilor rusești asupra teritoriului controlat de milițiile turmene.waypoitsCeea ce avem aici este riscul ca un război de facto prin interpuși între o țară membră NATO și Rusia, să se transforme într-unul direct. Ceea ce, desigur, ar fi foarte grav. Să sperăm că Rusia și Turcia nu vor ajunge acolo.

Dar, în același timp, aș vrea să vă atrag atenția asupra unei situații mai importante pentru noi.

Folosind ISIS drept pretext, Rusia a reușit cumva să se alieze și să desfășoare acțiuni militare coordonate cu o țară membră NATO care este Franța.isis

Chiar dacă nu a planificat să provoace Alianța Nord-Atlantică printr-un incident cu ditamai Turcia, Rusia poate folosi momentul pentru a obține o dezbinare între membrii Alianței ce ar putea duce în final la destrămarea acesteia. Vest-europenii par că au luat-o razna dorindu-și parcă neapărat să vadă în Putin salvatorul Europei de ISIS, când este atât de evident că Rusia folosește ISIS exact împotriva Europei și a NATO. Franța a fost lovită de terorism și a  suprareacționat, iar interesul economic al Germaniei față de Rusia este atât de străveziu încât nu știu ce se va întâmpla dacă aceste state, adevărați piloni în decizia europeană vor rupe coeziunea de acțiune a NATO.

Să ne înțelegem, NATO nu este în Siria. NATO are însă poziții și începuse o planificare extrem de clară în Europa pentru a descuraja militarismul expanssionist al lui Putin. Siria și incidentul provocat de turci reprezinta diversiunea perfectă pentru a rupe coerența NATO în Europa. Ceea ce este evident că Putin își dorește, dar, culmea, el nu o poate face direct, o pot face exact Franța și Germania. Vor veni probabil momente dificile pentru Alianța Nord-Atlantică, momente care pot schimba cursul istoriei, nu atât pentru Franța sau Germania, ci pentru țări mai puțin amenințate de terorism sau de valul de imigrație, așa cum sunt România și Polonia.
situatie-syrie-begin-augustus-2015

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 25.11.2015 de în ȘTIRI PE SURSE şi etichetată , , , , .

Comentarii recente

Rubrica

Comentarii recente

Rubrica

%d blogeri au apreciat asta: